Skip to content

Viitorul începe luni

January 15, 2017

M-am trezit devreme într-o zi de duminică în care, de regulă, nu răsare soarele pentru mine înainte de ora nouă sau zece decât dacă am vreo treabă şi vreun drum de făcut. N-am mai avut nici reflexul de a da drumul la televizor şi a asculta emisiuni idioate până spre ora prânzului în timp ce îmi beam cafeaua în faţa măreţului Facebook. M-a tras uşor de mânecă, de pe măsuţa de cafea, o carte începută acum două săptămâni şi al cărei număr de pagini mi-ar fi permis cu uşurinţă să o dau gata în două-trei zile. Am confiscat-o de la sora mea înainte să apuce chiar ea să o termine pentru că îmi plăcuse stilul şi, cum am mai spus şi cu alte ocazii, îmi place să citesc şi mă regăsesc în scriitura autorilor români contemporani.

După ce am citit şi ultimul cuvânt de pe ultima pagină din carte (Calitatea luminii de Mircea Pricăjan), m-am trezit citind, aproape fără să-mi dau seama, lista de cărţi care au mai apărut în aceeaşi colecţie la Editura Polirom. Un şir de nume şi de titluri (aproape) necunoscute mie, autori români, alţii decât cei pe care i-am studiat la şcoală şi ale căror zile de naştere le mai serbăm şi azi, întâmplător fiind, 15 ianuarie. Am spus aproape necunoscute pentru că, din când în când, mai răsărea în pagină câte un nume pe care l-am mai auzit o dată sau de mai multe ori.

M-am întrebat cine sunt ei, cum s-au apucat de scris şi, fără să vreau m-am gândit dacă e posibil să se mai poată trăi decent în vremurile noastre româneşti din scris, dacă mai e vreo şansă să fii best seller, tu autor simplu şi necunoscut (nu vedetă de televiziune, politician sau mare gânditor şi formator de opinii deja ultra cunoscut).

Am ales să-mi încep anul cumpărând, din munţi de cărţi care mai de care mai atractive, tot o carte românească, scrisă de o autoarea a timpurilor noastre, Ioana Pârvulescu.  Poate că aţi auzit de ea sau poate că nu însă nu am văzut zi mai potrivită să încep a citi această carte numită “Viitorul începe luni” decât într-o zi de duminică în care mă uit cu oarecare teamă la o zi de luni aparent banală şi totuşi atât de diferită de celelalte zile de luni de până acum.

Dacă se întâmplă să treceţi pe aici, voi ce autori români deocamdata nu foarte cunoscuţi, aţi citit şi v-au plăcut? Poate reuşim cumva împreună să-i mai scoatem la lumină. Eu una ştiu că mi-am propus să iau lista aceea despre care vă vorbeam la început şi să caut din cărţile de acolo, să văd care dintre ele s-ar potrivi şi la mine în bibliotecă.

img_2339

8 Comments leave one →
 1. January 15, 2017 1:02 pm

  Reblogged this on Machete Didactice and commented:

  ”Dacă se întâmplă să treceţi pe aici, voi ce autori români deocamdata nu foarte cunoscuţi, aţi citit şi v-au plăcut? Poate reuşim cumva împreună să-i mai scoatem la lumină.„
  O inițiativă lăudabilă la care ar fi frumos să dăm curs. De la Mihaela.<3

 2. January 15, 2017 12:53 pm

  Mi-a plăcut foarte mult Camelia Cavadia, așa cum am citit cu plăcere și Carmen Firan și Adrian Sângiorzan. Poate nu ar trebui să uităm de Doina Ruști și Veronica D. Niculescu. Pe toți i-am citit și voi continua să o fac atunci când vor publica volume noi. Chiar merită să ne aplecăm asupra scrisului lor.

 3. January 15, 2017 12:37 pm

  Pe viitor întreabă-mă înainte să cumperi cărţi :))) Aveam eu Viitorul începe luni şi sigur am şi Viitorul începe vineri (trebuie doar s-o dibuiesc, nu mai ştiu dacă am împrumutat-o cuiva sau e pe acasă). Îmi place mult stilul autoarei!

Trackbacks

 1. Scrisoare către un scriitor contemporan | Locul de Parcare al Grijilor şi al Bucuriilor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: