Pentru că eu nu am mai fost niciodată în Grecia la mare (exceptând împrejurimile Atenei pe care le-am vizitat într-o primăvară), m-am gândit că poate mai am cititori ca mine, care nu au reușit să ajungă încă.
De ce n-am ajuns până acum deși insulele grecești sunt așa de populare printre români? Uneori din lipsă de organizare. Alteori din cauze financiare (deși realizez acum că nu e atât de scump cum mi-am imaginat eu). Alteori pentru că aveam alte vacanțe programate – din cele cu vizitat mult și mai puțin cu stat. Cele cu stat se petreceau de regulă foarte scurt în România la mare, câte un weekend, câte 3 zile, câte 4 maxim.
Aș vrea să fac aici o mențiune și să vă spun că îmi place foarte mult la noi la mare (în Vamă în special dar și în Constanța, Olimp și chiar Eforie Sud descoperit într-o vară) și nu am plecat în Grecia ca să scap de litoralul românesc unde tot o să merg ci pentru o experiență diferită și pentru că am ales ca vacanța de anul acesta greu să fie mai degrabă cu stat decât cu plimbat și vizitat, lesne de înțeles de ce.
Lucrurile sunt diferite acum în perioada Covid decât erau înainte și e nevoie să fii foarte informat înainte să pornești la drum ca să fii sigur că respecți legislația (care uneori se schimbă frecvent) și că îți iei toate măsurile de precauție pentru o vacanță liniștită.
Test – Atunci când am plecat noi nu era nevoie să mergi la graniță cu test Covid negativ însă acum este obligatoriu. Deci dacă planifici o călătorie pe cale terestră în Grecia e nevoie să te prezinți la vamă cu rezultatul respectiv care să nu fie mai vechi de 72h (de la prelevare). Ceea ce cam dă bătăi de cap turiștilor pentru că: e scump și dacă ai familie mare ai și gaură în buget, clinicile sunt supraaglomerate și abia mai fac față și riscul să nu primești rezultatul la timp este mare.
Legat de când am ajuns noi (înainte de 15.07 și deci această nouă regulă), testările se făceau aleatoriu. Statistic vorbind pare că au testat foarte mult dintre turiștii care aveau codul QR care începea cu 1. Realitatea este că da, 1 a fost testat mai des, cel puțin din ce citesc la alți turiști. Realitatea mea este că da, eu am avut cod cu 1 și am fost testată și soțul meu a avut cu 2 și nu a fost testat. Pentru că noi completaserăm 2 formulare (unul cu 48 de ore înainte cum era regula inițial și al doilea cu 24 de ore înainte), aveam câte două coduri. Eu am avut unul și cu 1 și cu 2 însă așa s-a întâmplat să-l deschid fix pe acela cu 1 și să-l arăt.
Testarea a fost rapidă, îți recoltează doar din gât (e neplăcut o fracțiune de secundă, nimic mai mult) și apoi ești liber să pleci. Pentru mine asta a fost partea cea mai stresantă. Gândul că oricând poate să mă sune și frica cea mai mare nu era că aș fi fost pozitivă (caz în care aș fi vrut de urgență să aflu să nu îmbolnăvesc restul oamenilor și să pot beneficia de tratament adecvat), teama cea mai mare a fost că o să iasă pozitiv și n-o să fie procesat corect. Mi s-au părut destul de simpliste testele lor față de ce auzisem anterior și mi-a fost teamă să nu fie greșite. Bine, la fel poate fi și invers, să iasă negativ și de fapt să nu fie. Dar să nu dăm în paranoia deja.
Am stat stresată în primele 24 de ore, mai puțin stresată în următoarele 24 și din ce în ce mai relaxată după aceea. Mi-au zis că dacă nu mă sună în vreo două zile e ok. Ar fi fost de ajutor, o acțiune de altfel ușor de făcut la grămadă, să dea un mail cu bcc la toți cei negativi imediat ce s-au procesat testele, ca să nu mai stai cu stres și cu telefonul după tine oriunde mergi.
Formular – Cu 24 de ore înainte de când planifici să intri în Grecia e nevoie să completezi formularul acesta. Acolo dai datele tale, unde urmează să stai și în ce alte țări ai mai călătorit, plus o persoană de contact de urgență. O anunț pe această cale pe Laura că este emergency contact-ul nostru. În urma completării formularului primești un email care îți confirmă completarea lui (la yahoo a mers în spam, la gmail a intrat corect în inbox). În ziua plecării, puțin după ora 00:00 vei primi un email cu un pdf atașat care conține un cod QR, ceea ce înseamnă că ești gata de plecare din punct de vedere documente. Bine, și cu actele personale dar asta e de la sine înțeles.
Deocamdată este o singură vamă deschisă, după cum știți deja de pe la știri și oricum e singura opțiune în formular când e nevoie să bifezi pe unde plănuiești să intri în țară.
Din București am făcut cam 8 ore până la vama cu Grecia (cu diverse opriri pentru toaletă). Nu uitați cea mai mare parte dintre aceste 8 ore le parcurgeți în Bulgaria, ceea ce înseamnă că aveți nevoie de vignetă, pe care o puteți achiziționa online de aici și costă cam 37 de lei pentru o săptămână. În Grecia nu e nevoie de vignetă, plătești o taxă de drum la intrare (nu mai știu cât a fost, doi euro dacă nu mă înșel) și apoi în funcție de câte drumuri faci și unde e posibil să mai plătești și alte taxe de drum. Noi nu am plătit decât pe aceasta pentru că destinația noastră era insula și atât.
În total până în Thassos drumul a fost cam de 12 ore (am stat foarte puțin la ambele vămi, nu a fost coada, îmbulzeală sau dezorganizare, a mers totul lin). Am auzit la alte persoane că fac și mai puțin însă acesta a fost ritmul nostru de mers respectând vitezele legale. În Bulgaria sunt camere video peste tot pe drumuri, ceea ce mă face să cred că au cheltuit mai mult pe camere video decât pe repararea drumurilor care au fost destul de denivelate. Asta până am ajuns la autostradă. Dacă până atunci drumurile din România păreau lux comparativ cu cele din Bulgaria, când am ajuns la autostradă am schimbat opinia.

Ca să ajungi pe insulă e nevoie să iei feribotul. Cu tot cu mașină, desigur. A fost o călătorie foarte plăcută să vezi mare cât cuprinzi cu ochii. Pentru categoria noastră de mașină (mică, sub 4 m 25 cm) și două persoane, feribotul a costat 26 euro.

Ce a urmat apoi….insulă extrem de frumoasă, o cazare superbă cu vedere la mare, niște răsărituri senzaționale pe care le vedeam fără să trebuiască să mă ridic din pat, o mâncare delicioasă, personal prietenos care vorbește română în mare parte, distanțare cât cuprinde (insula este populată de turiști, cum suntem și noi de altfel, însă nu la capacitatea ei maximă, ceea ce îți permite să stai în colțul tău pe oricare plajă te-ai duce), muzică live grecească, este un loc în care îmi pare rău că am amânat atâția ani să vin însă în care mă bucur că am ajuns chiar și acum în acest an pandemic. Poate că e mai bine așa, fiind mai liberă. Îmi place că sunt înconjurată de români, mă simt mai acasă, într-un scenariu de vis. Și mie îmi place acasă și oamenii de acasă îmi sunt cei mai dragi oriunde aș călători.
Despre ce am văzut, ce am mâncat și cum a mai fost în general experiența, într-o postare viitoare, deocamdată, doar despre drum.

Ce m-a ajutat să fiu informată în timp real cu privire la tot ce schimbă, ce se întâmplă, cum e la vamă, cum e drumul, etc. am urmărit Forum Grecia (România), ceea ce vă recomand și vouă, sunt recunoscătoare pentru tot ce am descoperit util acolo. Sigur, e plin și el de întrebări sau comentarii nepotrivite (deși administratorii fac eforturi să îl mențină curat) însă proporția de informație corectă este considerabil mai mare.

[…] povestit despre drum și apoi gânduri de final de vacanță. Dar între cele două, s-au mai petrecut experiențe care […]