Dilema socială

Am terminat aseară de văzut The Social Dilemma, un documentar care ne arată cum anume sunt datele noastre colectate prin intermediul rețelelor/platformelor de tipul Facebook, Google, Twitter, Instagram, Email și așa mai departe, cum se fac bani grei pe seama dependenței noastre de telefoane, cât de ușor se răspândesc știrile false (de șase ori mai repede decât cele adevărate) și multe altele.

Poate că nu au fost informații cu totul noi pe care le-am auzit, așa cum știm că anumite substanțe, în exces, dăunează grav sănătății. Și cu toate astea, oricât de ființe raționale și inteligente suntem, tot mai exagerăm câteodată.

De fapt nu știu dacă aș fi inclus email-ul la rețelele care ne dau dependență dar uite că și pe acesta îl verific destul de des, mai ales că am notificările pornite.

Nu am vreo intenție să-mi șterg conturile de social media pentru că beneficiile pe care mi le aduce și pe care și eu pot să le aduc sunt mai mari decât părțile negative. Dar ce îmi propun este să fiu mai conștientă de timpul pe care-l petrec aiurea acolo fără să primesc sau să dau ceva bun.

De exemplu astăzi mi-am propus să termin o prezentare (care include și documentare, să văd cum e subiectul tratat din mai multe unghiuri), să citesc un capitol și să traduc un capitol din aceeași carte (după ani și ani – vreo 15 la număr, Stephenie Meyer scoate Midnight Sun, în curs de apariție și la noi, în traducerea Laurei și a subsemnatei.)

Mi-am mai propus să termin o carte începută, Biblioteca de la miezul nopții, de Matt Haig, un autor pe care-l apreciez și-l citesc mereu cu plăcere. Despre una dintre cărțile lui am scris aici. Mă fascinează povestea din carte pentru că e un subiect la care m-am gândit de atâtea și atâtea ori. Și anume câte tipuri de vieți am putea să trăim sau să fi trăit dacă am face alte alegeri (mai mici sau mai mari). Bine, în carte e ideea că trăim poate sute de astfel de vieți în universuri paralele, vieți în care am ales altfel sau ni s-au întâmplat lucrurile altfel. Recomand povestea Norei (personalul din carte) cu o doză de reflecție asupra propriilor alegeri.

Era ora trei și sunt departe de două dintre obiective (deși nu cred că mi-am propus prea mult) tocmai pentru că am căzut în capcana social media și am rămas cu ochii ațintiți prea mult în alte ecrane decât mi-am propus.

Mai am timp să recuperez însă pe măsură ce avansez în după-amiază încep să-mi doresc să mă bag în pătură cu cartea în mână, sau să mă uit la un film, sau să mai lucrez la adaptarea pisicilor (pe scurt, am adoptat o pisică de afară și suntem în proces de împrietenire cu Jinx, sunt momente în care merge bine și momente în care le văd cum ar vrea să-și dea câte o lăbuță peste ochi una alteia, așa că e nevoie de atenție sporită).

Este destul de evident că în acest moment fac ceva ce nu mi-am setat ca obiectiv pentru astăzi (adică scriu această postare) însă mi-am dat seama că a trecut cam mult de ultima oară când am mai așternut gândurile aici în folosul cititorilor mei (și al meu, desigur, eu ce să fac cu atâtea gânduri îngrămădite în minte).

Dacă aveți metode prin care ați reușit să reduceți timpul petrecut online, aștept cu interes sfaturi. Nu aș vrea să-mi instalez aplicații care să mă limiteze sau să închid telefonul într-un sertar cu cheie. Aș vrea totuși să cred că sunt un adult cu voință. Weekend frumos tuturor!

Advertisement

3 comments

  1. Spor la traducerea Midnight Sun! Am citit-o pe Kindle de cand a aparut pe amazon. S-a cam lungit Stephanie Meyer pe alocuri, dar a fost ok per total.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.